1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Шансове за европейското земеделие: Зелен растеж и динамични пазари"

"Шансове за европейското земеделие: Зелен растеж и динамични пазари"

Производството трябва да бъде ориентирано по-силно към очакванията на потребителите

"Шансове за европейското земеделие: Зелен растеж и динамични пазари". Това е мотото на поредния конгрес на най-голямата фермерска организация в Европейския съюз Копа-Коджека, който се провежда в Атина.

Основният въпрос, пред който са изправени участниците в дискусиите, е как да се осигури едно устойчиво, конкурентоспособно, иновативно и икономически изгодно селско стопанство в Европейския съюз. Сред докладчиците са  европейския комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган, както и председателят на Земеделската комисия в Европарламента.

"Изправени сме пред все по-големи предизвикателства. Заради ниските изкупни цени и високите производствени разходи фермерите са под голям натиск. Затова и този конгрес си е поставил за цел да търси изход от ситуацията", заяви в обръщение към участниците Мартин Мерилд, президентът на Копа, която обединява националните земеделски организации. По думите му стопаните в бъдеще трябва да наблегнат на използването на по-малко ресурси, за да се справят с изхранването на растящото световно население.

Производството трябва да бъде ориентирано по-силно към очакванията на потребителите, подчерта още Мерилд. "Налага се да се възползваме от пазарните ниши. Взискателният потребител е наш приятел. Затова Общата селскостопанска политика трябва да отразява тези тенденции", поясни той.

"На фона на нестабилните пазари трябва да се засили износът на селскостопанска продукция и да се сключват изгодни търговски споразумения", подчерта от своя страна Томас Магнусон, президент на КОДЖЕКА, която събира кооперативните организации от отделните държави.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.