1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Шри Ланка страда от недостиг на куркума

Шри Ланка страда от недостиг на куркума

Заради недостига, тази година процъфтява черният пазар

Остра криза за куркума в Шри Ланка. Подправката, която е неотменна част от кулинарните традиции на острова, е сред най-търсените стоки, а цените са скочили 10 пъти в сравнение с края на 2019 година и достигат 30 евро за килограм.
 
Причина за кризата е правителствената забрана за внос на куркума и други подправки, издадена в началото на миналата година. Мярката беше въведена както с цел предпазване на населението от зараза с коронавируса, така и с идеята да се стимулира местното производство. 
 
В Шри Ланка куркумата се използва както самостоятелно, така и като основна съставна част на популярното къри, което представлява смес от няколко подправки. Освен това се прилага като лечебно средство в аюрведическа медицина, а разтворена във вода се ползва и като дезинфектант. 
 
Данните на официалната статистика показват, че Шри Ланка всяка година внася около 7500 тона куркума на стойност 6 милиона долара. По-голямата част идва от Индия, други доставчици са Малайзия и Тайланд. Заради недостига, тази година процъфтява черният пазар. Само за първите месец и половина на 2021-а властите са конфискували 73 тона контрабанда, превозени с малки плавателни съдове. Разкрити са и нелегални цехове, където престъпни групировки са оцветявали стрити на прах тухли в характерния за подправката оранжев оттенък.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.