1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Швейцарски концерн намалява детския труд в какаовите плантации

Швейцарски концерн намалява детския труд в какаовите плантации

Друга мярка е стимулирането на устойчиво отглеждане на какао

В стремежа си да намали детския труд в какаовите плантации, голям швейцарски концерн от хранителната индустрия предприема нови мерки. Една от тях са финансови стимули за фермерите да изпращат децата си на училище, а не да ги карат да работят в плантациите.
 
Друга мярка е стимулирането на устойчиво отглеждане на какао, като се доплаща за практики, които не вредят на околната среда и повишават добива. Швейцарската компания ще дава пари и за разработването на допълнителни източници на доходи, като пчеларство или птицевъдство.
За тази година концернът предвижда да подпомогне 10 000 семейства в Кот дИвоар, а през 2024-та ще бъдат включени фермери в Гана. Тези две африкански държави са най-големите производители на какао в света, но въпреки това населението живее в бедност, а климатичните промени, които влияят на насажденията, изправят фермерите пред все по-големи предизвикателства.
 
Експерти изчисляват, че в двете страни общо милион и половина непълнолетни са принудени да работят в какаовите плантации при много лоши условия. По новата програма на швейцарската фирма избраните семейства ще получават по 500 франка през следващите две години, а след това по 250 на година. Парите са предвидени най-вече за жените в семействата, които по традиция се грижат за децата.
 
В обозримо бъдеще компанията ще ползва само сертифицирано какао, т.е. произведено устойчиво и при справедливо заплащане. До 2030 година фирмата ще утрои инвестициите си в поощряване на устойчивото производство до общо 1,3 милиарда швейцарски франка, или 1,25 милиарда евро.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.