1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Словакия се присъедини към "Дунавска соя"

Словакия се присъедини към "Дунавска соя"

Целта е площите със соя да нараснат до 2018-та на 5 милиона хектара

Словакия стана 14-тата държава, подписала декларацията за инициативата "Дунавска соя". Страната има потенциал да произвежда 130 хиляди тона годишно, а миналата година там са сертифицирани близо 50 хиляди тона соя без ГМО.

Специалистите са на мнение, че Словакия ще се превърне в скоро време в един от най-важните доставчици на протеини в Средна Европа. Като следваща стъпка Братислава предвижда разширяването на преработвателните предприятия и все по-мащабното използване на соята в птицевъдството.

През 2014 година в Словакия със соя са били засети 30 хиляди хектара, което е 60% повече от 2013-та. Площите с тази култура бележат най-голям ръст и скоро страната може да стане един от най-големите производители на Стария континент. През следващите години ще бъдат обработени нови 52 хиляди хектара.

По данни на сдружението "Дунавска соя" в страните по поречието на Дунав соя се отглежда на 1 милион хектара. Целта е тези площи да нараснат до 2018-та на 5 милиона. В момента Европа внася над 23 милиона тона соев шрот и 12 милиона соеви семена от чужбина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.