1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Смолянските тютюнопроизводители готвят протест

Смолянските тютюнопроизводители готвят протест

Ниските изкупни цени заплашват от обезлюдяване региона

Тютюнопроизводители от Смолянско готвят протест заради неизплатени премии. Това съобщи кметът на неделинското село Средец Съби Хаджиев. "Ще искаме на място да дойдат и видят в какви условия се отглежда тютюнът", заяви Хаджиев. Според него предстои среща с други тютюнопроизводители от региона, за да се обсъдят общи протестни действия, съобщава агенция Фокус.

Хаджиев поясни, че има получени в кметството на населеното място много оплаквания от населението, че тютюнът им се изкупува на ниски изкупни цени. Освен за ниските цени се получават и питания какво ще стане с премиите на тютюна. Над 80% от населението в село Средец се прехранва с отреждането на тютюн и ако този отрасъл замре, всички ще емигрират в други страни, информира Хаджиев. Той каза още, че в момента тютюнът в населеното място се изкупува на ниски цени от 3.50 до 4.50 лв. за килограм, а една кутия цигари се продава по-скъпо.

През миналата година тютюнът се е изкупувал на по-високи цени. "Няма контрол, който да се упражни от страна на държавата на фирмите, които изкупуват тютюна", алармира Хаджиев и допълни, че хората от селото са принудени да продават реколтата си, дори и на по-ниски цени, защото имат финансови задължения.
Кметът счита, че ако няма премии, хората няма да сеят тютюн и тогава ще има голямо емигриране на хора, районът ще се обезлюди. В селото се изготвя и протестна подписка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.