1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Сравнително слаба зърнена реколта се очертава в Европейския съюз

Сравнително слаба зърнена реколта се очертава в Европейския съюз

Експертите прогнозират понижение на добивите от всички култури

Сравнително слаба зърнена реколта се очертава в Европейския съюз. Добивите ще останат под показателите от 2017 година. Това сочи най-новата прогноза на Службата за мониторинг на селскостопанските ресурси към Европейската комисия.

Експертите прогнозират понижение на добивите от всички култури, с изключение на пролетен ечемик, при който се очаква ръст от процент и половина до 4,1 тона от хектар. Това са близо 3 на сто повече, в сравнение със средните количества за последните пет години.

Минус от 5 процента до 5,8 тона от хектар ще има при меката пшеница, а добивите от зимен фуражен ечемик ще паднат с почти 6 процента и половина до 5,6 тона от хектар, сочат данните на експертите. С около 3 на сто по-слаби ще са добивите от сладка царевица, които ще достигнат малко над 7,6 тона от хектар.

При маслодайните култури спад от 12 процента ще има при рапицата. Средните добиви за Европейския съюз ще са в размер на 2,9 тона от хектар. На другия полюс е слънчогледът, от който тази година се очакват около 2,5 тона от хектар, или с 1 на сто повече, отколкото през миналата година.

Като цяло зърнените култури ще донесат 295 милиона тона, т.е. близо 5 процента под миналогодишния резултат. От тях 133,6 милиона тона се падат на меката пшеница, а на твърдата – 8,8 милиона тона. Сладката царевица е оценена на почти 65 милиона тона, а ечемикът – на около 58 милиона тона. Значителен спад се очаква при ръжта – минус 9 процента до 6,8 милиона тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.