1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Среща между експертите на ЕК и БАБХ с представители на свиневъдната промишленост

Среща между експертите на ЕК и БАБХ с представители на свиневъдната промишленост

Страната ни ще настоява пред ЕК да отпаднат ограничителните мерки за обекти с висока биосигурност във Варненска област

Ветеринарномедицински експерти по инфекциозни заболявания на ЕК са в България по покана на БАБХ, за да окажат помощ на агенцията в борбата с африканската чума по свинете.

Днес се проведе среща между експертите на ЕК и БАБХ с представителите на свиневъдната промишленост. На тази среща освен предприетите мерки на БАБХ за ограничаване и ликвидиране на огнището с африканска сума в България, и действия по неразпространение на заразата бяха обсъдени и поставени въпроси от представители на бизнеса. 

Свиневъдите поставиха заобсъждане липсата на капацитет на сертифицираните кланици в област Варна, в която да се колят всички прасета в областта и необходимостта от експортирането им до най-близките сертифицирани кланици в другите области на страната.

Друга тема, която също е беше дискутирана е намиращия се на територията на област Варна репродуктор на един от най-големите производители на свинско месо Бони Холдинг АД, в който прасетата се раждат и отглеждат до 35 кг., след което заминават за угояване в стоковата ферма на компанията в гр. Шумен. По този начин се транспортират по 3000 бр. прасета седмично.

По повод излязлото вчера решение на ЕК да наложи ограничителни мерки за движение на живи прасета и продукция в област Варна, БАБХ ще настоява пред ЕК тези ограничителни мерки да отпаднат за обекти с висока биосигурност във Варненска област по отношениедвижение на живи прасета и продукция от тях.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.