1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Среща между министър Греков и ръководството на Българския ветеринарен съюз

Среща между министър Греков и ръководството на Българския ветеринарен съюз

Снимка:

От два месеца всички земеделски стопанства у нас са оставени без профилактика

Без профилактика, която гарантира здравето на животните като част от хранителната верига, са оставени от два месеца всички земеделски стопанства у нас. За проблема алармира Българският ветеринарен съюз (БВС).

Днес, 13 юни, в 12 часа в МЗХ ще се проведе спешна среща между министъра на земеделието и храните  проф. Димитър Греков и ръководството на БВС, на която трябва да бъде решен отдавна тлеещият конфликт и да се намери неговото разрешение, ако ли не – ветеринарите ще предприемат протестни действия.

Липса на нормативни документи, които да гарантират ефективно функциониране на приетия през януари тази година нов Закон за ветеринарно-медицинската дейност, е причината за тоталния хаос в тази област. Законът отмени ежегодно сключвания Годишен рамков договор между Българския ветеринарен съюз и Министерството на земеделието и храните, който възлагаше на частно-практикуващите лекари профилактиката, а на държавните – контролът върху нея.

След като администрацията и ветеринарните лекари не се разбраха за тарифата и ценоразписа на медицинските услуги, необходими на земеделските стопани, Агенцията по безопасност на храните, в противоречие с европейските правила, възложи на държавните ветеринарни лекари само маркирането на животните и разрешителните за придвижването им. Средства, с които да се покриват разходите на ветеринарните лекари за консумативи за извършваните от тях специализирани услуги според предлаганата проекто тарифа, не са предвидени.

Без промяна в тарифата е невъзможна профилактиката, ваксинациите и изследванията за обществено значими заболявания като туберкулоза, антракс, шап, чума по свинете и др. Това изправя страната пред угроза от поява на остри заразни заболявания сред животните. Не е гарантирана безопасността на продуктите от животински произход, заявиха ветеринарните лекари. Пред провал е изпълнението на Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и лечение на болестите по животните, заявяват от Българския ветеринарен съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.