1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. СТЕКСПО – мащаб и експертиза като никога досега

СТЕКСПО – мащаб и експертиза като никога досега

Един много различен форум, с безупречна организация, както се прави на запад

Над 500 посетители, 40 изложени елитни животни и още 400 на терен в стопанството на домакина Агролес Димов ЕООД; 5 добре оборудвани локации за провеждане на обученията; сключени сделки за продажба на техника, оборудване и разплодни бици; заявени доставки на елитни животни от Ирландия, които очакваме да бъдат у нас напролет; 12 часов маратон от лекции и вкусно похапване; гости от Турция, Гърция, Румъния, Ирландия и Германия; официални представители на институциите и партньорските браншови организации; 35-килограмово кюфте, приготвено от Ути Бъчваров и много други кулинарни изкушения от българско телешко; много детски усмивки, споделен безценен опит, нови възможности, полезни контакти, слънце и музика… Това накратко беше СТЕКСПО 2016 – един много различен форум, с безупречна организация, както се прави на запад. А защо не и по-добре?

СТЕКСПО 2016 демонстрира огромният интерес към нишата на месодайното говедовъдство и събра на едно място участниците по веригата „от полето до вилицата“. Те обмениха опит, впечатления и коментари за сектора, виждания за бъдещето му развитие, надежди за новите пазари, които заедно тепърва ще покоряват. Топ експерти от страната и чужбина изложиха подробно основните моменти в гинекологията, отглеждането и храненето на различните категории животни и спецификите на отделните месодайни породи. На събитието присъстваха трима от най-добрите и опитни говедовъди от Ирландия, които споделиха своя опит в търговията и реализацията на елитни животни, в маркетинга и представянето на най-добрите екземпляри по време на изложби и търгове – нещо, което никога не е правено у нас, но към което организаторите на СТЕКСПО, Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ), се стремят. „Щастливи сме, че сме тук и имаме възможността да разговаряме с всички тези фермери, които очевидно имат желание да се развиват в този бранш. Не гледаме на тях като на конкуренти, тъй като пазар има за всички. По-скоро бихме искали след години да видим една наистина сериозна конкуренция в лицето на българското производство и тя да е продиктувана от факта, че произвеждате един добър продукт в количествено и качествено измерение“.

Това заяви Джон Тейт – председател на Асоциацията за развъждане на породата Абърдийн Ангус в Ирландия. Той и неговите колеги – Юстъс Бърк и Лео Макенроу – също известни имена в ирландското говедовъдство, както и лекторът от Румъния, г-н Каталин Некула  – бяха сред най-търсените събеседници по време на форума.

Програмата на СТЕКСПО стартира с работна вечеря и продължи с 12 часов маратон от лекции и вкусно похапване – без ограничения за регистрираните участници. Обученията в по-голямата си част се провеждаха на терен, на различни места в стопанството на земеделският производител Николай Димов – домакин на събитието. За да има ефект от провежданите практики, участниците бяха разделени на две групи, като за едната беше осигурен и транспорт до по-отдалечените локации. „Това събитие е изключително сложно като логистика и организация и е много скъпо, но гледайки резултата, вярвам, че си заслужава усилията и разходите.“, заяви изпълнителният директор на АРМПГБ, Андрей Чалъков. И действително, освен чисто организационните и логистични предизвикателства, с които домакините се справиха перфектно, 2 месеца преди събитието, специално за СТЕКСПО бяха подбрани 2 животни, които бяха гледани и хранени според всички изисквания, за да могат посетителите на изложението да се радват на кухня на световно ниво. Заради всичко това и достъпът бе ограничен само за регистрирани участници, а охраната беше подсилена като за футболен мач.

Изложителите – фирми вносители на техника и оборудване, на консумативи за фермите и на семепочистващи машини за зърнопроизводството – също останаха много доволни от форума, а някои реализираха и добри сделки. Като цяло, всички посетители и гости на СТЕКСПО  бяха категорични, че искат това събитие да се превърне в ежегодна традиция и вече заявяват участието си в следващото издание. А организаторите обещават такова да има… така че… всички сме в очакване на СТЕКСПО 2017.

Вижте видео по темата

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.