1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Светлана Боянова: Бизнесът непрекъснато пита за иновациите

Светлана Боянова: Бизнесът непрекъснато пита за иновациите

Снимка:

Форумът на високо равнище „2gether 4 strong digital Agriculture” събра агросектора от Западните Балкани

Бизнесът непрекъснато ни пита за иновациите и дигиталното земеделие. Интересува се откъде и как могат да бъдат въведени и финансирани нови технологии и да се възползват от цифрово земеделие. Това е един от основните мотиви за организирането на форума на високо равнище   „2gether 4 strong digital Agriculture”- „Заедно за цифрово земеделие”, коментира пред журналисти  Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации във втория ден от събитието на високо ниво. То е част от проявите по време на председателството ни на ЕС.

Днес форумът се провежда в София в хотел Новотел. Основен организатор е Института за агростратегии и иновации, съвместно с ФАО и е под патронажа на Министерство на земеделието и храните. През първия ден гостите са посетили няколко български ферми, които са показали интересни иновации в областите, в които работят. Заключителният етап от форума е утре, когато се очаква властта да заяви политически намерения и решения по отношение на иновациите. На него ще присъстват министъра на Българското председателство на ЕС Лиляна Павлова, вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисар Мария Габриел и министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. Той ще бъде в една от залите на НДК, където са най- важните прояви по време на председателството ни.

Цифровизация и дигитализация на земеделието

Тази инициатива беше предизвикана и от факта, че сме във време на Българско председателство на ЕС, покриваме два от основните ни приоритети. 
Приобщаване на Западните Балкани
Те са дигиталната икономика и приобщаване на Западни Балкани. Работихме заедно с колегите от  ФАО - Организация на ООН за прехрана и земеделие, допълни Светлана Боянова.

Точно сега е времето да започнем да говорим по темата усилено, защото цифровите технологии започват да нахлуват в живота ни. Това е следващата важна причина, и разбира се огромният интерес, който проявява самия бизнес. Все повече хора питат къде да намерим повече информация. Това събитие предимно ще помогне на всички да намерят такава информация, каза още Боянова.

Дигитални решения във фермите

Боянова разказа, че през първия ден участниците са имали възможност да видят как дигиталните решения са помогнали в работата на различен вид български стопанства. Големи, малки, за зърнопоризводство, картофи, млечно говедовъдство и др. Да видят ползата от тези решения, които са приложими във всяка една област на земеделието, като се започне от софтуери за фураж на животните, в картофопроизводството за оводняване на почвата и др. По време на форума се коментират проблеми като необходимата инфраструктура за прилагане на дигитално земеделие, програми и мерки, с които могат да се финансират такива дейности. Също широколентов интернет, въздушен интернет, кои са участниците в целия процес при прилагане на иновации и дигитално земеделие.  Ролята на Национална служба за съвети в земеделието, наука, индустрия сама по себе си, необходимостта от национална стратегия, връзката на мерките за иновации от ПРСР и създаването на оперативни групи и т.н.

Автор: Светлана Трифоновска

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.