1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Световен форум за ориенталския тютюн в Гърция

Световен форум за ориенталския тютюн в Гърция

Балканските страни са готови да се обединят, за да защитят тютюнопроизводството

Световен форум за ориенталския тютюн се проведе в Гърция. Делегатите обсъдиха икономическите предизвикателства пред производителите на тютюн, както и значението на културата за страни като България, Гърция и Македония.  Международната асоциация на тютюнопроизводителите беше домакин на пресконференция.

„Новите тенденции на световните пазари, ценовите нива и качеството на различните сортове от ориенталската група, на това трябва да обърнем внимание“, обясни пред делегатите президентът на Международната асоциация на тютюнопроизводителите  - ITGA  - Франсоа ван дер Мерве. Има наложени ограничения върху производството на тютюн в Европа, което се отразява на всички земеделски стопани от Балканите, допълни той.

Балканските страни са готови да се обединят, за да защитят тютюнопроизводството чрез инициативи в Европейския съюз. Опитите на Ейре, Великобритания и Франция за регулации на пазара ще имат сериозни последици и ще ощетят производителите в Югоизточна Европа. Земеделските стопани нямат алтернатива в слаборазвитите и неплодородни региони на България, Гърция и Македония, стана ясно още на форума.

От българска страна страна на събитието присъстваха Асен Кичуков, председател на Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България, главният секретар  на браншовата организация проф. д-р Христо Бозуков, председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев и производители от Североизточна България.

Автор: Велко Велев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.