1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Световното производство на краве мляко отново ще нарасне

Световното производство на краве мляко отново ще нарасне

Анализаторите очакват, че водещите млекопроизводители ще увеличат доставките си с над 8 милиона тона

Световното производство на краве мляко отново ще нарасне. Причините -  поскъпването на млечните продукти и по-високите изкупни цени на суровината. Това показва най-новата прогноза на земеделското министерство на Съединените щати.

Анализаторите очакват, че водещите млекопроизводители ще увеличат доставките си с над 8 милиона тона или 1,7 процента до почти 503 милиона тона през новата година. За тази ръстът ще бъде минимален – само 2 милиона тона.

Най-голямо увеличение на доставките се предвижда за Индия, където фермерите ще произведат общо 72 милиона тона или 4 милиона тона повече от 2016 година. Тъй като страната потребява почти цялото количество и не участва на световните пазари, развитието няма да се отрази на глобалните цени.

Европейският съюз, който е най-големият световен производител, ще има сравнително слаб ръст в сравнение с изтичащата година – 152 и половина милиона тона или половин процент повече. По-сериозно увеличение на производството ще има в Океания, като за Нова Зеландия се очаква плюс 1 процент до 21 милиона тона, а за Австралия – плюс 3 на сто до близо 10 милиона тона.

Съединените щати също ще увеличат производството си, продължавайки тенденцията от тази година. Експертите прогнозират ръст от 2 процента до над 98 милиона тона. Положителни резултати се очакват и за Бразилия и Аржентина с увеличения от 6 на сто до 24 милиона тона в Бразилия и с 2 процента до 10 милиона тона в Аржентина.

И през 2017г.  Китай ще остане зависим от вноса на млечни продукти, тъй като вътрешното производство няма да може да покрие нуждите на населението. След спад от 5 процента през тази година, през 2017г. се прогнозира ново намаление с 2 на сто до 35 милиона тона.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.