1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тазгодишната реколта от пшеница се очаква да надхвърли 4 млн. тона

Тазгодишната реколта от пшеница се очаква да надхвърли 4 млн. тона

Снимка:

В някои региони фермерите имат проблем със силните валежи, които затрудняват прибирането на реколтата

Тазгодишната реколта от пшеница се очаква да надхвърли 4 млн. тона - количество сходно с това през миналата година. Такива са очакванията на производителите и на Европейската комисия, се вижда от нейн доклад, цитиран от "Капитал daily".

На този етап няма претиснения и за реколтата от слънчоглед и царевица. Очакването е за по-добри добиви в сравнение с миналата есен, когато много насаждения пострадаха заради горещините.

Жътвата е започнала във всички райони на страната. В някои региони фермерите имат проблем със силните валежи, които затрудняват прибирането на реколтата и водят до известно понижение на качеството.

Производството на зърнени култури в Европейския съюз през тази година ще бъде доста над продукцията от миналото лято, както и над средните нива за последните пет години. Това се случва въпреки необичайно продължителната зима и сериозните проблеми с обилните валежи през пролетта. Количествата от всички култури, с изключение на рапицата, ще бъдат по-високи от миналата година, като увеличението се очаква да бъде между 2% и 16%. Това сочат данни, публикувани от ЕК. Те са на база прогнози и анализ на състоянието на посевите, изготвен от звена на комисията и работещия изследователски център. Засега няма притеснения и за реколтата в България, като жътвата е стартирала във всички региони на страната.

Оптимистични са прогнозите на Брюксел за добива на зърно във всички страни членки, които са производители. Очакването е реколтата да е с около 5 на сто по-голяма от миналогодишната.

Очакванията в доклада са, че средното производство на пшеница в ЕС ще бъде 550 кг от дка, което е увеличение от малко над 2% спрямо миналата година, или общо около 138 млн. тона. При ечемика се очаква ръст от 6.3% до средно 470 кг от дка, а при царевицата за зърно - 16.3% до 710 кг от дка, показват данните.

Те сочат, че  намаление ще има единствено при производството на рапица. Тази култура не е застъпена във всички държави в ЕС, а отделно има и цялостно намаление на площите с нея, включително и в България.

Заради по-слабото производство в някои ключови за културата държави, където обаче е имало проблеми с времето през тази година, се очаква средният добив от рапица да достигне 300 кг от дка. Това означава, че спрямо миналата година ще бъде регистриран спад от 4.1 на сто.

Тези прогнози очаквано вече доведоха до натиск върху цените особено на фона на анализите, че за пръв път от 5 години насама световното производство на зърно ще надхвърли потреблението. По данни на български търговци средните цени на пшеницата в момента са около 320 - 330 лв., при около 350 - 360 лв. за миналата година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.