1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тази вечер няма да има протест на фермери пред МЗХ

Тази вечер няма да има протест на фермери пред МЗХ

Снимка:

Това заяви Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България

Тази вечер няма да има протест пред Министерство на земеделието и храните (МЗХ), защото животновъдите бяха разпокъсани на автомагистрала „Тракия”. Това каза за Агенция „Фокус” Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите в България.

„Протестът на автомагистрала „Тракия” приключи. Не допускаха колите, жандармерията разпокъса цялата верига, някои от хората бяха отбити в другата лента на магистралата, за да се върнат обратно. Взе се решение протестът да продължи в петък от 11.00 часа на ГКПП „Капитан Андреево”, заяви Христова.

По думите й - по-нататък ще се реши дали ще има протест пред МЗХ. „Бяхме разочаровани, относно заповеди, давани от управляващите в София. По време на протеста на автомагистрала „Тракия” полицаите ни снимаха с камери безпардонно, почти всички участници в протеста бяха глобени. Не сме очаквали такова отношение”, заяви още Пенка Христова.

Припомняме ви, че повече от 100 фермери от цялата страна протестираха днес, 06 ноември, заради неизплатените, но обещани 70% от субсидиите за глава животно. По думите на председателя на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов към днешна дата са изплатени по 50 на сто от сумите. Фермерите се обявиха и срещу въведената така наречена референтна дата, след която субсидии за животни не се отпускат. Ще продължим с протестите, докато не получим обещаното ни, каза още Синапов.

Животновъди от област Смолян също са присъствали на протеста край село Труд. Това каза пред Радио „Фокус” председателят на Сдружението на овцевъдите в областта Рашко Кехайов. Стопаните от Смолянско подкрепят протестните действия на колегите си от страната, поясни той. По думите на Кехайов субсидиите на животновъдите се дават късно, а като реколтите са прибрани в хамбарите всичко става на тройни цени.

Видео по темата и интервю на журналистката Валентина Спасова с председателя на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.