1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тенденции в бирената индустрия

Тенденции в бирената индустрия

Ивана Радомирова
Ивана Радомирова

изп. директор на Съюза на пивоварите в България

В страните от ЕС има над 10 000 пивоварни, сочат най-новите данни, публикувани от Пивоварите на Европа

В същото време през последните 5 години производството и консумацията на бира на стария континент бележат непрекъснат ръст. От Съюза на пивоварите в България уточняват, че по-голямата част от пивоварните са малки, средни и микропредприятия. България не изостава от световните тенденции. Заради по-здравословния начин на живот, все пoвече потребители се насочват към слабоалкохолни и натурални напитки.

За първи път от 10 години насам обемите на производството на бира в страните от ЕС надхвърлят 400 милиона хектолитра. Полша вече е вторият по големина пивопроизводител в Общността, измествайки Великобритания.  България се намира в златната среда на класацията, нареждайки се веднага след Дания и изпреварвайки Хърватия и Словакия.

Браншът, за да отговори на очакванията на потребителите, доброволно предоставя на етикетите съставките, хранителните вещества и калориите на произвежданите бири, отбелязват от Съюза на пивоварите. До 2022-ра година данните за съставките и енергийната стойност ще са на етикетите с цел информираност на потребителите. 

През миналата година се поднови меморандума за разбирателство с ЕК, с който този ангажимент на европейската бирена организация публично се официализира. В момента над 98% от произвежданото пиво у нас и над 95 на сто от дистрибутираното има върху етикетите си тази информация. От браншовата организация отчетоха и данни за обема на бирения пазар. През 2018-та в ЕС са произведени 371 милиона хектолитра. По този показател първенец е  Германия, следвана от Великобритания и Испания.

По отношение на консумацията на пиво на глава от населението в ЕС, страната ни се нарежда на 10-то място.

Честотата на потреблението на пивото у нас обичайно е около 8-9 пъти месечно. Най-често бира се е консумирала в Русе, Монтана и Бургас. А за европейските потребители има богато разнообразие от бири – предлагат се над 50 000 марки и асортименти пиво. Те излизат от ръцете на над 140 000 души, заети в сектора.

Статистиката показва, че бирената категория в Европа е във възход, но от Съюза на пивоварите припомнят, че бирата се консумира умерено и е забранена за лица под 18-годишна възраст.

Видео по темата:

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.