1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводителите искат да продават без акциз до 10% от продукцията си

Тютюнопроизводителите искат да продават без акциз до 10% от продукцията си

Акцизната ставка върху всеки килограм обработен тютюн у нас сега е 152 лв.

Законова поправка, която да позволи на тютюнопроизводителите да продават сами без акциз до 10% от продукцията си като нарязан преработен тютюн обмислят да предложат протестиращи. Това заяви пред "Сега" вчера, 20 януари, кметът на Сатовча и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов. Акцизната ставка върху всеки килограм обработен тютюн у нас сега е 152 лв.

"Има прекалено много изисквания, които тютюнопроизводителите няма да могат да покрият, а и няма аналог на тази идея никъде", призна все пак той. Производителите са започнали да проучват и пазара в Гърция като възможност за реализация на продукцията им.

Вчера няколко хиляди тютюнопроизводители от Гоцеделчевския регион отново излязоха на протест заради забавената кампания и ниските изкупни цени. В топлото време тютюнът, който не е продаден, ще се развали до 10-15 дни.

"Производителите съхраняват тютюна в холовете, обръщат го, проветряват го, но той се разваля и загубите ще са огромни", обясни Мименов. С протестиращите вчера бяха и 400 деца от Вълкосел. Те не ходят на училище, макар родителите да са информирани, че ще загубят детските надбавки, допълни кметът на Сатовча. В момента тютюнът се изкупува на цени от 4.50 до 5.50 лв., а производителите настояват за суми между 6 и 7 лв.

По данни на производители през тази година в съседните страни са произведени свръхколичества ориенталски тютюн и цената е паднала. Според Арбен Мименов сериозен проблем е, че у нас се продават отделни малки количества тютюн. "Трябва да се обединим и да действаме общо", категоричен е кметът на Сатовча.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.