1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Тютюнопроизводителите от Благоевградско ще настояват за премахване на глобите за застъпени площи

Тютюнопроизводителите от Благоевградско ще настояват за премахване на глобите за застъпени площи

Близо 60 % от земеделските производители търпят санкции именно заради застъпването на площи

Тютюнопроизводителите от Благоевградско ще настояват за премахване на глобите за застъпени площи. Исканията си те ще изложат следващата седмица на заседание на Консултативен съвет с представители на Министерство на земеделието и храните. Това заяви в за Радио “Фокус” тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков.

Близо 60 % от земеделските производители търпят санкции именно заради застъпването на площи. Общо регистрираните земеделци в Благоевградско са близо 2700. Сабахлъков бе категоричен, че налагането на глоби за в бъдеще трябва да бъде преустановено, тъй като се явява сериозна спънка за развитието на земеделието в Пиринско. По отношение предложението на правителството за закриване на фонд „Тютюн” Сабахлъков коментира, че закриването на фонда е трябвало да стане факт още през 2011 г., тъй като „реално не върши никаква работа”.

Съгласно предлаганите промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия се отменят разпоредбите, свързани с разпределението на квоти за производство, регулацията на изкупните цени на тютюна, премирането, както и безвъзмездното предоставяне на семена на тютюнопроизводителите. За подпомагане на тютюнопроизводителите в бъдеще ще се прилага общият режим за земеделските производители съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители. Целта на промените е да се запази подпомагането единствено в контекста на политиката на ЕС за развитие на селските райони, където са пренасочени финансовите средства. Сабахлъков обясни още, че тютюнопроизводителите са срещнали пълно разбиране в лицето на земеделския министър д-р Мирослав Найденов по отношение исканията им 2013г. да бъде референтна година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.