1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Трайно замърсени с тежки метали са почвите в община Брегово

Трайно замърсени с тежки метали са почвите в община Брегово

Това стана ясно при днешното представяне на резултатите от изследване на БАН

Водата на граничната река Тимок край Брегово, Видинско, е сравнително чиста, но почвите в общината са трайно замърсени с тежки метали от миннодобивния район в сръбския град Бор. Това стана ясно при днешното представяне на резултатите от изследване на БАН в трансграничния регион Брегово - Неготин.

Във водните проби не са установени замърсители, но в седиментите има тежки метали и арсен, които могат да се акумулират във водните организми и растителността. Установени са терени, лишени от растителност, в землищата на общините Брегово и Неготин, в 15-километровата изследвана крайгранична зона. Това са резултатите от изследването на експертен екип от Института по биоразнообразие към БАН.

"За да се редуцира екологичният риск, е необходимо да се изготви стратегия", казва инж. Радостина Христова, ръководител на проекта, цитирана от БНР.

"Преди всичко спиране на замърсяването. Следващото нещо, което трябва да бъде направено, е картиране и зониране на замърсяването. За пречистването на земите вече има много модерни методи, сред които и биотехнологии", допълни инж. Христова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.