1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Украйна с по-големи площи за слънчоглед и царевица

Украйна с по-големи площи за слънчоглед и царевица

По-голямата част от тези земи са в южната част на страната

Фермерите в Украйна са отредили 900 хиляди хектара по-малко за зимни култури, отколкото през миналата година, показват данни на земеделското министерство в Киев. Според експертите тези площи през пролетта ще бъдат използвани за слънчоглед и царевица.
 
От Украинския клуб на селскостопанския бизнес отчитат, че това развитие показва доколко е била трудна 2020 година за земеделските производители. Заради незадоволителните добиви от зимна пшеница и други есенни култури, за новата кампания стопаните са решили да заложат повече на слънчогледа и царевицата. Очаква се и увеличение на площите със соя и ечемик.
 
От земеделското министерство прогнозират, че половината от неизползваните сега 900 000 хектара ще бъдат засети със слънчоглед. По-голямата част от тези земи са в южната част на страната. През последните няколко години в тези региони валежите намаляват, затова отглеждането на пшеница там става все по-нерентабилно. Вместо това стопаните смятат да преминат към маслодайната култура, тъй като тя е по-подходяща за тези условия. Допълнителен стимул за отглеждането на слънчоглед са и цените, които в момента са рекордно високи, както за семето, така и за олиото.
 
В най-добрия случай догодина украинските фермери ще засеят рекордните 7 милиона хектара със слънчоглед, от които се очаква 18 милиона тона реколта, което също ще бъде върхово постижение. За сметка на зимните култури други 270 000 хектара ще бъдат засети с царевица, а за соя са предвидени допълнителни 70 000 хектара.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.