1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Уникален по рода си форум, посветен на месодайното говедовъдство, ще се проведе у нас през есента

Уникален по рода си форум, посветен на месодайното говедовъдство, ще се проведе у нас през есента

СТЕКСПО – тенденциите в месодайното говедовъдство на живо

В периода 30 септември – 2 октомври в района на гр. Ямбол, в стопанството на един от големите земеделски производители в страната, ще се проведе уникален по рода си форум, посветен на месодайното говедовъдство. Инициативата за неговото организиране е на Асоциацията за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПГБ).

СТЕКСПО 2016 г. има за цел да привлече настоящи и бъдещи инвеститори в сектора на месодайното говедовъдство, които ще имат възможността да се запознаят на живо с тенденциите в сектора, съвременните начини за развъждане, хранене и отглеждане, ветеринарните и хигиенните изисквания.

Тридневното събитие ще се проведе на терен в стопанство, което развъжда над 200 говеда от месодайните породи Абердийн Ангус и Гаскон и което прилага най-добрите и актуални световни практики в дейността. Освен водещи специалисти и официални гости от България, ще гостуват и чуждестранни лектори от Ирландия, Германия и Румъния – страни със сериозни традиции в това направление. Топ готвачи от България пък ще демонстрират каква е крайната цел на този вид бизнес – хубави сочни стекове на трапезата.

„В България „говеждо“ все още е мръсна дума, а съвсем неслучайно това е едно от най-скъпите и квалитетни меса, които консумира световното население. Това, което искаме да направим, е да покажем, че и у нас има почва да „отгледаме“ хубави стекове. Само трябва да знаем как да го направим“, заяви председателят на АРМПГБ, Стоян Чуканов и допълни: „Месодайното говедовъдство е една страхотна бизнес ниша, чиито потенциал не е разгърнат в България. Но наблюденията ни показват, че все повече фермери, дали опитвайки се да диверсифицират дейността си или да добавят стойност към производството си, се насочват в тази посока.“

Очаква се във форума да вземат участие над 100 земеделски производители, членове на АРМПГБ и потенциални инвеститори; представители на фирми от фуражния бизнес, консултанти по храненето, производители и вносители на ветеринарни препарати, вносители на семенен материал, специализирани консумативи и оборудване за фермите; водещи имена от сектора от България, Германия, Румъния и Ирландия; представители на официалните институции; представители на ХоРеКа сектора; медии. Организаторите предвиждат осигурен превоз на участниците между отделните стопански бази с цел улесняване на логистиката и придържане към доста интензивната програма. Предвидена е и вечерна програма с популярни лица и изпълнители, както и дегустация на различни типове готвено и грил от телешко и говеждо от породата Абердийн Ангус, произведено във ферми на членовете на АРМПГБ, много вино и бира.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.