1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Условията за сдружаване на зеленчукопроизводителите се облекчават

Условията за сдружаване на зеленчукопроизводителите се облекчават

Промените се очакваха от бранша от три години

Дори четирима производители на плодове и зеленчуци ще могат да създават група или организация, стига годишният им оборот да бъде над 100 хиляди лева. Това гласят промените в наредбата за условията за признаване на организациите на производителите на плодове и зеленчуци или на техните асоциации, обнародвани в днешния брой на „Държавен вестник“.

Промените се очакваха от бранша от три години, след като се разбра, че предварителните изисквания за сдружаване са неприложими за българските условия, където отглеждането на зеленчуци е в ръцете на дребни производители, чиито обороти са значително по-ниски от тези на колегите им в останалите европейски държави. Според старите правила организациите може да бъдат признати от агроминистерството, ако производителите докажат годишен оборот от 200 хил. лева, като половината от този оборот трябваше да бъде реализиран чрез самата организация.

В България не съществуват подобни организации, затова след съответни преговори с Еврокомисията беше получено одобрението за прилагане на по-облекчени изисквания към градинарите, имащи желание да се сдружават, отбелязва Investor.bg.

Създаването на организациите е важно условие за получаване на европейски субсидии, необходими за финансирането на дейността им. Чрез тези организации фермерите в Европа реализират продукцията си на пазара, осъществяват и по-облекчени ценови оферти при доставки на торове, семена и др.

В новите текстове на наредбата е записано, че годишният оборот на организацията ще се определя от декларираните обороти, реализирани от стопаните в годината преди създаването на самата организация. Отпаднало е и ограничението половината от тази продукция да е реализирана през новосъздадената организация.

За да бъде призната дадена група или организация от производители, членовете й трябва да изработят и представят във Фонд "Земеделие" петгодишен план за развитие на своята структура плюс инвестиционна програма. Самата програма трябва да предвижда инвестиции, които да доведат до увеличаване на броя на членовете, до разширяване на пазарите или количеството на реализираната продукция, до внедряване на нови технологии или продукти и др. Оценката на инвестиционната програма ще зависи от заложените прогнози за възвращаемост на вложените инвестиции, от очакваните печалби и др.

Държавен фонд "Земеделие" одобрява плановете на организациите и на групите производителите, като преди това Разплащателната агенция уведомява Европейската комисия за очакваните финансови последици от изпълнението на тези планове, се посочва още в наредбата. Самото одобрение на плановете става в двумесечен срок.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.