1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Бургаска област 57% от пшеницата е в добро състояние

В Бургаска област 57% от пшеницата е в добро състояние

Това сочат данните от проведеното десетпроцентно обследване на площите в областта

Само 2% от пшеницата в Бургаска област е в много добро състояние, 57% е в добро, а 34% от засетите площи с тази култура са в задоволително състояние. Това каза за радио „Фокус” директорът на Областна служба по земеделие Лидия Станкова.

Процентите са на база направени огледи на 10% от тези посеви с основни земеделски култури. На територията на Бургаска област са засети 603 хил. дка с пшеница, 265 хил. дка с ечемик, т.е първото обследване, което беше десетпроцентно, обхваща съответно 60 336 дка с пшеница и 26 540 дка с ечемик. На база получените данни от обследването състоянието на посевите се групира в три групи.

Посеви в много добро състояние към момента са 350 - 380 жизнени растения на 1 кв. метър, като тези растения са с добре развита коренова система, листната им маса е със сравнително малки поражения от измръзването, защото при екстремно ниските температури са били под достатъчно дебела снежна покривка. Към втора група са посевите с добро и задоволително състояние. Това са посеви от по 250 жизнени растения на квадратен метър при пшеницата и около 200 при ечемика. При тях има по-силно изразени повреди от студовете и ветровете.

Третата група растения са вече късните посеви, засети през ноември и декември, като при тях в края на февруари - началото на март има под 150 растения на квадратен метър за пшеницата и около 120 растения за ечемика. Станкова обясни, че това са посевите в така нареченото незадоволително състояние. От общите площи на 10- процентовата извадка това са 6,8% или от 60 336 дка, наблюдаваните площи с пшеница са едва 4 хил. в незадоволително състояние.

При проведеното десетпроцентно обследване на площите с посеви в Бургаско данните сочат, че почти 57% от площите с ечемик са в средно състояние или 15 хил дка. от общо наблюдаваните 26 540 дка. В добро състояние при ечемика са 33% от площите, а в незадоволително са 10%. Станкова обясни, че състоянието на ечемика е по-различно от това на пшеницата, където 57% е в добро състояние, защото ечемикът е култура, която е чувствителна на неблагоприятните агроклиматични условия.

В момента повечето площи с есенници са наторени. „Очакванията са посевите да преодолеят жълтеенето с увеличаване на слънчевото греене и наличие на достатъчна влага в почвата. Падналите валежи дотук са локални и съвсем недостатъчни. Това са валежи без стопанско значение и затова очакваме след тази седмица, в която земеделските производители сеят пролетни култури, да завали дъжд”, каза Станкова.

През април също ще има още едно 10%-но обхождане на площите, а през май е 100%-то обследване на площите, тогава когато се прогнозират и добивите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.