1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В протестна готовност остават земеделски производители от Пазарджишко

В протестна готовност остават земеделски производители от Пазарджишко

Промените в Закона за стоковите борси и тържища все още се обсъждат в НС

Земеделски производители от Пазарджишко, които са търгували в столицата с тяхна продукция, са били санкционирани за това, че не са притежавали касови апарати и не са били регистрирани по Търговския закон, каза за радио "Фокус" Димитър Петков, представител на производителите от региона.

"Това ни накара да поискаме среща със земеделския министър Мирослав Найденов, която се осъществи със съдействието на областния управител на Пазарджик Дончо Баксанов. На срещата коментирахме всички проблеми, свързани с регистрацията им като търговци по търговския закон с всички последващи изисквания като касови апарати, счетоводство и т.н. Министърът отново обеща, че няма да има санкции за земеделците, които не са регистрирани във връзка с очакваните промени в Закона за стоковите борси и тържища, където се предвижда именно тези разпоредби да отпаднат", заяви Петков.

Той уточни, че промените в закона все още се обсъждат в Народното събрание и не са влезли за разглеждане на отделните четения, а са в комисии. Наложените санкции на пазарджишки производители са на основание законовите промени, които влязоха в сила преди година и изискванията за регистрация на земеделските производители по Търговския закон все още са валидни. Земеделците от Пазарджик са като двигател на протестите за решаването на този проблем.

"Търсят ни хора от Димитровград, Хасково, Пловдив, включително и от София. Във всички случаи производителите остават в протестна готовност и силата на готвения протест се увеличава, тъй като годината е изключително неблагоприятна за тях, имат много щети, много финансов ресурс и вложения отидоха напразно и да понесат нови административни и финансови тежести на този етап е недопустимо. Това не е и добра държавна политика", коментира още Петков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.