1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В столицата се проведе семинар за бъдещето на фермерските пазари

В столицата се проведе семинар за бъдещето на фермерските пазари

Фермерските пазари са обичайна успешна практика за развитите европейски страни

Необходимо е да се облекчат административните процедури за провеждане на фермерски пазари у нас, както и да се създадат общи условия за участие в тях. Това заявиха от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“. Те организираха семинар на тема „Фермерските пазари – настояще и бъдеще“.

Организацията сподели опитът си в провеждането на такива пазари. Тя се ангажира да разработи общоприети правила за организирането на фермерски пазари, които да бъдат прилагани в България. Обсъдиха се и възможностите за изработване на общи критерии за участие на производители.

Фермерските пазари са обичайна успешна практика за развитите европейски страни, но у нас почти липсват с изключение на големите градове. Необходимо е да се предвидят и финансови механизми, с които да се подпомогне създаването на повече фермерски пазари. При тях реални фермери предлагат директно продукцията си, без прекупвачи. Те са регистрирани като земеделски производители и отговарят на изискванията за директни продажби. Необходимо е да се обърне внимание и на контрола.

Припомняме, че Фондация „Биоселена“, с подкрепата на Софийска община, организира фермерски пазар всяка сряда пред земеделското министерство. Целта е да се провеждат повече такива пазари в цялата страна.

Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.