1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. В Ямболско няма констатирани случаи на шарка по овцете и козите

В Ямболско няма констатирани случаи на шарка по овцете и козите

Снимка:

Извършват се ежедневни клинични прегледи

Заседание на Областната епизоотична комисия се проведе в Областна администрация Ямбол под председателството на заместник-областния управител Иван Иванов. Заседанието се свика във връзка с констатирани случаи на шарка по овцете и козите в общините Малко Търново /област Бургас/ и Сатовча /област Благоевград/, като бяха разгледани превантивни мерки за недопускане разпространението на заболяването в област Ямбол, предаде Дарик радио.

Към момента няма констатирани случаи на шарка по овцете и козите на територията на нашата област, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Добромир Димитров, като акцентира, че заболяването не е опасно за хората.

Извършват се ежедневни клинични прегледи, създадена е организация за дежурство и своевременно подаване на информация за епизоотичната обстановка от страна на ОДБХ. Забранени са пазарите и изложбите за дребни преживни животни на територията на цялата южна граница между България и Турция, включително област Ямбол. Забранено е и движението на живи овце и кози, с изключение на тези предназначени за незабавно клане, като за контролът по забраната съдействие се очаква от органите на МВР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.