Външни инвеститори изкупуват площите в бившата ГДР

Половината чужди инвеститори са компании и частни лица, свързани със селското стопанство

Все по-големи земеделски площи в петте източни провинции на Германия попадат в ръцете на големи инвеститори от други части на страната или от чужбина. Това показва проучване на Федералния институт за изследване на селските райони, горите и рибарството.

Голяма част от стопанствата в бившата ГДР са юридически лица. Това се дължи на раздържавяването на аграрния сектор след обединението на Германия през 1990 година, когато бившите кооперации бяха превърнати в акционерни компании и дружества с ограничена отговорност. За целта на проучването Институтът е разгледал дяловото разпределение в 853 такива стопанства.

Резултатите показват, че повечето от дружествата притежават големи земеделски площи. Изкупувайки части от дяловете им, външните инвеститори придобиват и все повече земя в петте провинции. Притежаването на земеделска площ трябва да бъде одобрено от властите, но за вложения в дялови части от акционерни компании до момента няма изисквания. Този пропуск в Закона за земята води дотам, че в Източна Германия правилата на практика не действат, коментират авторите на проучването.

Външните инвеститори притежават мажоритарен дял в 34 процента от разгледаните стопанства, които обработват една четвърт от земите под контрола на юридически лица. Половината чужди инвеститори са компании и частни лица, свързани със селското стопанство, но идващи от други федерални провинции на Германия. Останалата част от вложителите са фирми от други сектори на икономиката. Най-много такива сделки са осъществени в провинция Мекленбург-Предна Померания.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.