1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Във варненското с. Млада гвардия е започнала безплатна ваксинация на животните срещу антракс

Във варненското с. Млада гвардия е започнала безплатна ваксинация на животните срещу антракс

Консумация на месо от заразена крава е причинила смъртта на 53 годишен мъж

53-годишен мъж от варненското село Млада гвардия е починал от заразяване с антракс. Причина за фаталния случай е консумация на месо от заразена крава. Вчера стана ясно, че още едно животно в селото е умряло от болестта. 

Общо 20 души са консумирали месо от заразената крава, умряла преди седмица от антракс. Собственикът й, 53-годишен мъж от с. Млада гвардия, е починал тази събота във варненската болница „Света Марина“. Официалната информация гласи, че месото от кравата не е преминало добра термична обработка, т.е. останало е полусурово. Разфасованият труп на кравата е продаден в няколко варненски села. От него са приготвени наденици. На всички лица, имали досег със заразената крава и месото от нея, са предписани антибиотици и е назначено лечение. От тях са взети проби и се очакват резултатите, които ще покажат  дали са заразени. 

Днес в село Млада гвардия  е започнала безплатна ваксинация на животните. Докато тя не приключи, фермерите нямат право да извеждат животните извън стопанските дворове на паша. 

Засега няма данни до търговската мрежа да са стигнали наденици от заразеното с антракс месо, информираха от Областната дирекция по безопасност на храните във Варна. Тъй като полуфабрикатът е бил за лична консумация, участвалите в разфасоването са разделили надениците по роднини и така месото е стигнало до Варна, Провадия и Карнобат, опасяват се инспекторите.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.