1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ветеринарните лекари нямат достъп до Националния регистър за животните

Ветеринарните лекари нямат достъп до Националния регистър за животните

Предстои обучение за работа с базата данни

Три дни след като по план всички ветеринарни лекари трябваше да получат достъп до Националния регистър за животните в страната, системата все още не работи. Досега достъп до базата данни имаха само ветеринарите, изпълняващи държавната профилактична програма за селскостопанските животни и приютите за безстопанствени кучета. Целта е в нея да фигурират и всички домашни кучета и котки, които имат поставен чип.

Частните ветеринари все още не са информирани кога регистърът ще бъде достъпен и за тях. Предупреждават ги обаче да не го очакваме в близките дни, защото тепърва предстои обучение за работа с базата данни, информира Нова телевизия.

Ветеринарните лекари не знаят също и какво ще се случи с хилядите  кучета, които вече имат чип, но данните за това се пазят само в съответните клиники. Бъдещето  въвеждане на вече регистрираните животни в Националния регистър и добавянето на новите са и голямото притеснение на лекарите.

Първоначалната цел на мярката е всеки ветеринар да може да намери информация за изоставено, загубено или бездомно куче. Според общината това ще е стъпка към решаването на проблема с бездомните кучета, с което обаче ветеринарите не се съгласиха.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.