1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Йордански бизнесмени проявиха интерес към инвестиции в закупуване и обработване на земеделски земи у нас

Йордански бизнесмени проявиха интерес към инвестиции в закупуване и обработване на земеделски земи у нас

Почетният консул на Хашемитско Кралство Йордания в София посети Земеделския институт в Шумен

Почетният консул на Хашемитско Кралство Йордания в София – д-р Хасан Ал Бармауи, придружен от представители на йорданския бизнес и на администрацията на община Шумен, посети Земеделския институт в Шумен. Директорът на Института – доц. д-р Апостол Апостолов, разказа за структурата, научно-изследователската и експериментална дейност и отговори на въпроси, свързани с българското животновъдство и растениевъдство.

Бизнесмените от Йордания проявиха интерес към инвестиции в закупуване и обработване на земеделски земи от Общинския поземлен фонд за производството на зърнено-житни култури. Обсъдени бяха възможностите за производство на семена и елитни разплодни животни от генофонда на Института.

Гостите бяха информирани за проблеми, свързани с развъждането и селекцията на български породи овце и биволи, и за възможностите за производство на захарно, кръмно и салатно цвекло. Проявен бе интерес и към селекцията и отглеждането на сорго и суданка – култури, изключително подходящи за отглеждане при засушливи климатични условия.

Изключителен интерес предизвиква отглежданото в Института растение – Стевия (Stevia rebaudiana Bertoni), източник на естествени подсладители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.