1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Законопроект предвижда регистър за земеделските стопани, обработващи конкретни парцели

Законопроект предвижда регистър за земеделските стопани, обработващи конкретни парцели

Идеята би ограничила случаите на двойно заявяване на една и съща площ от няколко кандидати

Фермерите, които кандидатстват за европейски и национални директни субсидии на площ, ще трябва предварително да регистрират земите, които обработват, заедно с документите, доказващи основанието за ползването им. Данните ще влязат в общ регистър и само регистрирани там кандидати ще могат да подават заявления за изплащане на субсидии. Тази нова концепция за получаване на европейските средства предвиждат депутати от БСП и ДПС, които в края на миналата седмица внесоха проект за промени в закона за подпомагане на земеделските производители. Идеята би ограничила случаите на двойно заявяване на една и съща площ от няколко кандидати, което в момента води до глоби за земеделските производители, пише "Капитал Daily".

Софтуер за земите

Проектът на депутатите предвижда от следващата година земеделското министерство да поддържа софтуер с данни за лицата, които обработват конкретни парцели. Така всеки фермер ще трябва да впише кои земи стопанисва в регионалната земеделска служба, като предостави и конкретни документи, доказващи, че точно той е техен ползвател.

Те могат да са договори за аренда, нотариален акт за собственост на земята и др.
Вписването на обработваните ниви трябва да се случи преди подаването на документи за европейски субсидии, кампанията за което започва на 1 март. Промените в закона предвиждат заявления за директни субсидии да могат да бъдат подавани само за предварително регистрирани земи.

Избягване на застъпванията

Новата концепция за кандидатстване за евросредствата е предлагана през годините от някои от земеделските сдружения, като още предходния кабинет имаше идея да я въведе. Въпреки че и в момента фермерите трябва да докажат с документи, че са истински ползватели на заявените за субсидии площи, през годините често се случваше няколко фермери да регистрират един и същи парцел. Така след вече подадени документи за европейски плащания трябваше да се изяснява кой точно го обработва.

Отделно са предвидени и санкции за този, който е регистрирал за субсидии ниви, които не ползва, дори и това да е заради техническа грешка. Идеята на регистъра с актуални ползватели цели да изчисти навреме подобни спорове и съответно да им спести евентуални глоби.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.