1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Започва кампанията по изкупуване на тютюн в Гоце Делчев

Започва кампанията по изкупуване на тютюн в Гоце Делчев

Очакванията са, тютюнът от реколта 2015 да бъде изкупен на 100 процента

Започва кампанията по изкупуване на тютюн в Гоце Делчев, такова уверение получихме от лицензираните фирми  изкупвачи“. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по време на среща с тютюнопроизводители от Гоцеделчевския район. „Има диалог между заинтересованите страни в бранша, като фирмите-изкупвачи  са обещали да бъдат изкупени наличните количества от произведената продукция“, поясни зам.-министърът. Той допълни, че очакванията са, тютюнът от реколта 2015 година да бъде изкупен на 100 %. 

Цветан Димитров информира, че бюджетът необходим за националните доплащания за сектор „Тютюн“ от кампания 2015 е осигурен. „Ангажиментът, който пое Министерството на земеделието и храните за намиране на средства, ще бъде изпълнен, като до 1-ви април средствата по националната преходна помощ на тютюнопроизводителите ще бъдат изплатени“, каза още Димитров.

Той уточни, че в рамките на следващия един месец се очаква Законът за тютюна и тютюневите изделия да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание. „Производителите ще имат възможността да проследят какво се случва и да направят своите коментари в Комисията по земеделие. Разчитаме, че с приемането на Закона ще има по-добър ред и наблюдение на пазара. Промените не излизат от пазарната ориентация, държавата няма да определя цени, но се определят минимални качествени изисквания“, обясни Цветан Димитров.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.