1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделски партии: Земята трябва да бъде обработвана от частни фермери

Земеделски партии: Земята трябва да бъде обработвана от частни фермери

Пускането на всички необработваеми земи от Държавния поземлен фонд ще има положителен ефект за цялото земеделие

И големите земеделски партии излязоха в подкрепа на търга - земята трябва да бъде обработвана от частни фермери, категорични са те.

През вчерашният ден бе обявено, че цените на хляба и зеленчуците скачат, но според водещите земеделски партии те ще се върнат до нормалните си стойности след раздържавяването на земи от ДПФ.

Едни от най-големите земеделски партии - „Земеделския народен съюз”, Българска индустриално-аграрна партия и БЗНС „Н. Петков” излязоха в подкрепа на процедурата за раздържавяването на земи чрез компенсаторни инструменти.

С изявления до медиите те коментират, че пускането на всички необработваеми земи от Държавния поземлен фонд ще има положителен ефект за цялото земеделие и селско стопанство. Като най-големи плюсове изтъкват „откриването на нови възможности за бизнес и създаване на нови работни места в селата и в селските райони, възможности за допълнителни доходи и подобряване състоянието на потребителската кошница на населението.

Експертите смятат, че това не е особено много земя, но в дългосрочен план подобна политика е правилна и стратегически добре ориентирана, защото в крайна сметка ще води до увеличаване на земеделското производство.

Доколкото това касае някои чисто потребителски стоки, нормално би било да се очаква нормализиране на техните цени. След като обявената продажба на земеделска земя от Държавния поземлен фонд стана повод за подкрепа и множество положителни коментари и на най-големите браншови организации, в медиите се надигнаха някои опозиционни политически партии с не толкова подкрепящи аргументи.

По повод негативизма, породен от политизирани организации и опозиционни партии, Румен Йончев, от политическа партия „Земеделския народен съюз” и бивш зам. изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”, заяви: "Не чух нито икономически, нито сериозен политически аргумент против търговете за продажба на земеделски земи от Държавния поземлен фонд и против превръщането на тази земя в частна.”

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.