1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделски производители в Кюстендилско алармираха за забавени плащания от страна на ДФЗ

Земеделски производители в Кюстендилско алармираха за забавени плащания от страна на ДФЗ

Над 11 хиляди стопанства са засегнати

Земеделски производители в Кюстендилско алармираха за забавени плащания от страна на Държавен фонд „Земеделие“. Не са получени пари по схемата за единно плащание на площ. Фермерите е трябвало да вземат по  19 лева и 80 стотинки за декар обработваема площ. Над 11 хиляди стопанства в Кюстендиско са засегнати.

Ниските температури, сланата през пролетта и седмиците на обилни валежи съсипаха реколтата. Проблем се оказват и неразгледаните навреме ортофото карти.

Сумите по схемата за единно плащане на площ за област Кюстендил възлизат на около 2 милиона лева. До 10-ти януари трябва да бъдат платени сумите и за така наречените бели петна.

Парите по схемата за единно плащане на площ не са изплатени и в Южна България - това е удар по малките и средните фермери, коментират земеделски стопани от Пловдивско. Заради забавените плащания, производителите са принудени да теглят нови банкови кредити.

Юлиан Георгиев обработва близо 2 500 декара земя в землището на Костенец. Още не е получил парите си на декар площ. Преводи нямат и негови колеги от Пазарджик, Самоков, Хисаря и Пловдив.

Юлиан Георгиев е убеден, че големите арендатори са получили парите си на декар площ. Ако не беше вярно – щяха да реагират, смята младият фермер от Костенец. Обяснението за забавените плащания от страна на фонд „Земеделие“ - още се правят проверки за допустимите за подпомагане площи.

Само в България плащанията на декар площ се бавят с месеци, убеден е Юлиан Георгиев. Затова е категоричен: политиката в сектора трябва да се промени.

Автори: Снежана Любенова, Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.