1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Земеделци: Има рекет за изкупуване на земята на нищожни цени

Земеделци: Има рекет за изкупуване на земята на нищожни цени

Арендаторите диктуват условията на арендуване

Арендаторите са по-силни от арендодателите, защото са малко, имат икономическа мощ и могат да диктуват условията. Това заяви омбудсманът Константин Пенчев. Той е против монополите, но подчерта, че политиците и експертите са тези, които трябва да кажат дали в земеделието да има законова забрана, информира БНР.

Според Пенчев има "стотици от т.нар. "бели петна" в масивите – това са земи, собственост на хора, които не се интересуват от това, което имат. Тук дилемата е дали да останат тези "бели петна” в средата на хубавите масиви да пустеят или не. В момента е решено, че те се дават на арендатора да ги обработва, а той внася дължимата аренда по сметки на общината", коментира Пенчев. По този начин се възпрепятства това, някой да придобие по давност тази земя.

"Имаме близо 1,5 млн. арендодатели – дребни собственици, а 5 505 арендатори обработват 70-80% от земята", обясни Въто Христов от Клуба на аграрниците. Той заяви, че конфликтът е в това, че арендаторите диктуват условията на арендуване. "Собственикът няма никакво право и възможност да се намеси при определянето на клаузите в договорите. Той е поставен на колене да се моли да му се обработва земята”, коментира Христов.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.