1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Животновъдите очакват от новото правителство изравняване на европейските субсидии и опрощаване на дълговете към ДФЗ

Животновъдите очакват от новото правителство изравняване на европейските субсидии и опрощаване на дълговете към ДФЗ

Това заяви Пенка Христова, председател на Управителния съвет на Съюза на животновъдите в България

Животновъдите очакват от новото правителство две важни мерки – изравняване на европейското субсидиране и опрощаване на кредитите към Държавен фон „Земеделие” (ДФЗ). Това заяви за Агенция „Фокус” Пенка Христова, председател на Управителния съвет на Съюза на животновъдите в България. Тя обясни, че българските фермери няма да се откажат да искат да получат помощи като на земеделските производители от другите страни членки на Европейския съюз.

По отношение на кредитите на животновъдите към ДФЗ Пенка Христова подчерта, че от бранша ще настояват за опрощаване на тези заеми и за отпускане на същата сума, която е опростена на останалите фермери, които не са получили кредити.

„Сумата на кредитите към ДФЗ към момента е 70 млн. лева, което представлява половината бюджет за една година на целия сектор”, уточни председателят на Съюза на животновъдите. Като друго притеснение на бранша Христова посочи предложенията за категоризация на фермите, като отбеляза, че според тази категоризация –„ако млечна ферма не е първа категория, тя няма да може да продава своето мляко, а ако се категоризират малките ферми, е необходима промяната на Закона за животновъдството, Закона за ползването на земеделските земи и Закона за ветеринарномедицинската дейност. „Малките ферми от 3 до 5 крави ще трябва да отговарят на изискванията на големите ферми, което е „ненормално”, коментира още Пенка Христова.

Ако не се изравнят субсидиите, не се увеличат националните и европейските доплащания и не се опростят кредитите на животновъдите, то със сигурност ще има фалити в сектора, които се виждат още отсега. „Ако не се обръща внимание на сектора ще предприемем и протестни действия, защото в противен случай няма как да оцелеем”, заяви Христова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.