Около 1 202 000 тона мляко се произвежда в момента в България
Животновъдството у нас заема около 30% от брутната продукция на земеделието, съобщи в Шумен Виолета Кръстева, началник-отдел „Животновъдство и генетични ресурси” в Министерството на земеделието и храните, съобщава actualno.com.
От неговите подсектори най-голямо значение имат млечното говедовъдство, птицевъдството, свиневъдството, овцевъдството и козевъдството. От 2007 г. насам се наблюдава намаляване броя на животните. То е свързано с концентрацията и окрупняването на фермите, което се доказва и от увеличението на средния брой животни в една ферма.
Около 1 202 000 тона мляко се произвежда в момента в България, каза Кръстева. Най-голям дял заема кравето мляко, следвано от овчето и козето. На последно място е биволското мляко, от което се добиват едва 7000 тона.
По прогнозни данни през 2010 г. у нас са добити 243 000 тона месо. Най-голям дял в месодобива се пада на свинете и птиците. От едър рогат добитък се добиват 20-22 000 тона месо. Отчита се намаление на месото от дребен рогат добитък – овце и агнета. Спад се отчита и при свинското месо, докато стабилно се развива птицедобивът, където производството е на ниво 2007 година. Добивът на яйца за периода 2007-2010 г. е в границите 1 429 000 - 1 578 000 броя.
Производството на пчелен мед е в границите 10-11 000 тона годишно, като изключение прави 2007 г., когато метеорологичните условия бяха изключително неблагоприятни.
Подпомагането на животновъдството е приоритет за Министерството на земеделието и храните, заяви Виолета Кръстева. Ще продължи помощта за модернизиране на земеделските стопанства, за водене на родословна книга. Разработва се и схема за предоставяне на държавна помощ под формата на акцизни ставки за горивата, използвани в животновъдството. Тази помощ би могла да се приложи само след одобрение от Европейската комисия.