1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. 15% от световното население работят в аграрния сектор

15% от световното население работят в аграрния сектор

Начело е Азия, където 730 милиона са работили на полето, в оборите и градините

15% от световното население работят пряко или косвено в сектора на селското стопанство и хранителната индустрия. Данните бяха представени в Рим от Организацията по прехрана и земеделие към ООН.
 
От доклада става ясно, че през 2019 година малко над един милиард от тогавашните 8 милиарда са работили в селското стопанство, производството на храни, търговията и събирането на хранителни отпадъци. 3 и половина милиарда души са част от домакинства, които изцяло или отчасти зависят от доходите, спечелени от дейност в една от тези сфери. Най-много са те в Азия – над два милиарда, следвани от 940 милиона в Африка.
 
Повече от две трети от работните места в аграрните и хранителните системи по света се падат на непосредственото производство. Според данните на ФАО през 2019 година в селското стопанство са работили 867 милиона души, а 375 милиона са били заети в останалите сектори. И в тази статистика начело е Азия, където 730 милиона са работили на полето, в оборите и градините. Това са около 40 процента от целия пазар на труда и включват търговията и транспорта. В Африка заетите в селското стопанство и хранителната индустрия са 290 милиона, а делът им е 62 процента. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.