1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. 312 млн. тона зърно в ЕС през 2021 г.

312 млн. тона зърно в ЕС през 2021 г.

През миналата година общата зърнена реколта достигна 297 милиона тона

През 2021 година фермерите в Европейския съюз, включително Великобритания, ще приберат общо 312 милиона тона зърнени култури. Това се казва в най-новата прогноза на европейското сдружение на търговците на зърно.
 
Промените спрямо предишната прогноза на Сдружението, изготвена през май, засягат най-вече меката пшеница. От нея се очакват около 146 милиона тона, което е с 3 милиона тона по-малко в сравнение с месец май, но значително повече от 128-те милиона тона, прибрани през миналия сезон. 
 
През миналата година общата зърнена реколта достигна 297 милиона тона, като тазгодишното увеличение се дължи основно на царевицата. Тази култура ще донесе 67 милиона тона, т.е. 3 милиона тона повече, отколкото през 2020-та. В същото време реколтата от ечемик ще се свие от 64 на 60 милиона тона. 
 
България е една от малкото страни в Съюза, която през настоящата година ще отчете положителен резултат при зърното, като прогнозираният ръст се изчислява на 3 милиона тона. Още по-добре, с плюс 9 милиона тона, ще се представят румънските ни съседи, докато големите производители като Испания, Франция, Дания и Германия ще приберат между 1 и 3 милиона тона по-малко. При рапицата промени спрямо предишната прогноза няма – реколтата ще бъде в размер на 18,5 милиона тона, с което изостава с 1 милион тона от миналогодишната.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.