1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Аржентина забрани износа до края на февруари

Аржентина забрани износа до края на февруари

Заради коронакризата потребителските цени в страната непрекъснато се покачват

До края на февруари Аржентина няма да изнася царевица. Забраната беше издадена от земеделското министерство в Буенос Айрес с цел да се осигури снабдяването на вътрешния пазар. Това означава, че южноамериканската страна ще възстанови доставките си за чужбина едва след 1 март.
 
"Решението се основава на нуждата да гарантираме предлагането на зърно за секторите, които го използват за суровина в производството на животински протеини като свинското и пилешкото месо, яйцата, млякото и добитъка, при които царевицата е значителен елемент от производствените разходи", се казва в официалното съобщение на агроведомството. 
 
До края на декември властите са разрешили износа на малко над 34 милиона тона царевица от последната реколта, от която 38 отговарят на изискванията за износ. Със забраната се цели останалите близо 4 милиона тона да бъдат на разположение за вътрешния пазар. Така и през летните месеци, когато предлагането обикновено е слабо, ще има достатъчни количества, смятат експертите. 
 
Заради коронакризата потребителските цени в Аржентина непрекъснато се покачват и правителството среща големи трудности при предоставянето на помощи на семейства с ниски доходи. Въпреки че износът на аграрни продукти е сред най-важните източници на чуждестранна валута, властите налагат ограниченията и с идеята да предотвратят още по-голямо поскъпване на храните.
 
Критика срещу мерките отправиха фермерите и търговците с царевица. Според производителите забраната няма никакъв смисъл, тъй като страната никога досега не е страдала от недостиг на царевица.  
Подобни действия за стабилизиране на вътрешния пазар наскоро предприе и Русия. В началото на декември президентът Путин въведе квоти и такси върху износа на пшеница.  
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.