1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Асоциацията на Българските Но-Тилъри е член на европейската структура

Асоциацията на Българските Но-Тилъри е член на европейската структура

Ще бъдем много по-близо до Европейската комисия

Асоциацията на Българските Но-Тилъри стана официално член на Европейската федерация по консервационно земеделие. От българската структура заявиха, че заедно с организациите от цяла Европа ще работят още по-усилено за утвърждаване на консервационното земеделие на Стария континент и разпространяване на технологията Но-Тил.

Първата полза за страната ни от членството в Европейската федерация по консервационно земеделие е, че ще бъдем много по-близо до Брюксел и Европейската комисия, коментира Александър Китев, председател на българската браншова организация.

„Европейската федерация по консервационно земеделие е създадена през далечната 1999г. Там членуват 19 държави от Европа. През всички тези години въпросната федерация е установила тесни контакти на ниво ЕК. Колкото по-близо сме до Брюксел, толкова по-лесно ще се чува и гласът на България и на българските фермери, които прилагат консервационно земеделие.“

Друга полза е обмяната на опит – колкото по-голяма е организацията, толкова по-бързо и лесно се обменят добри практики.

„Едно от нещата, които страшно много вълнуват фермерите, е спирането на глифозата след няколко години. Европейската федерация по консервационно земеделие от няколко години има проект, в който се проучва именно въздействието на глифозата. Благодарение на тези изследвания, които са направени, ще се направят постъпки той да не бъде спиран. “

През 2023-та година Асоциацията на Българските Но-Тилъри и България ще бъдат домакини на Годишното събрание на Европейската федерация по консервационно земеделие. Очакват се гости от цяла Европа.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.