1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Ден на иновациите в Нови Сад, Сърбия

Ден на иновациите в Нови Сад, Сърбия

Организатори са компаниите Nufarm и Nuseed

В град Нови Сад, Сърбия, се проведе първият по рода си съвместен Ден на иновациите, организиран от Nufarm и Nuseed.

„Целта на събитието е да покажем на нашите клиенти и дилъри силата на двете компании, които предлагат пълен пакет от решения за земеделието“, заяви Хуан Сакеда, мениджър продажби на Nuseed за Западна и Централна Европа.

nuseed

Нови решения при слънчогледа отвъд добива

„Това е нашето първо комбинирано събитие с Nufarm в Европа. Причината да бъде в Сърбия е, че тук развиваме селекционна дейност. Предлагаме решения отвъд добива чрез нашето голямо слънчогледово портфолио за Европа. Представяме ултра ранни хибриди слънчоглед, имаме отлични предложения в маслодайния сегмент и стигаме до конфекшън хибридите. В България много актуална е Експрес технологията. В тази връзка нашите хибриди са с различна ранозрелост. Също така те са много добро решение за контрол на синята китка в слънчоглед“, допълни Динчер Ерен, агрономически мениджър на Nuseed за Европа.

Ани Димитрова, мениджър бизнес развитие на Nuseed за Централна и Източна Европа, посочи:

nuseed1

Ани Димитрова, мениджър бизнес развитие на Nuseed за Централна и Източна Европа

„Най-новите хибриди в Европа за първи път се тестват в опитната ни станция в Сърбия. Тук видяхме хибриди, които съвсем скоро бяха представени на пазара – най-вече от Експрес технологията, като надграждането при тези хибриди е, че имат много висока устойчивост на множество раси мана и на синя китка до раса H.“

Сред гостите на събитието беше Християн Христов от фирма Бревис, която е дистрибутор на конфекшън хибридите на Nuseed.

nuseed2

Християн Христов от фирма Бревис

„Това са хибриди за директна консумация, а на полето видяхме ХЛ хибриди и черен слънчоглед за чоплене и белене. Nuseed ще започнат да предлагат технологията Експрес за конфекшън хибридите, което е голяма новост. Точно те ще бъдат най-търсени на пазара през следващата година. Конфекшън хибридите носят добавена стойност, пазарът за тях е по-различен. Партньорството ни с Nuseed е повече от 10 години, благодарение на тях успяваме да отговорим на все по-взискателния пазар на слънчогледи за директна консумация.“
nuseed3

Карината – културата на бъдещето

„Най-голямата новост, която представихме в Деня на иновациите, е културата карината - тук я видяхме на живо. Имаме информационен център за нея, където земеделците могат да се запознаят със спецификите на културата и технологията на отглеждане. Бъдещият фокус е към карината, тъй като приложението й ще има много ползи както за земеделците, така и за околната среда“, каза Ани Димитрова.

Карината е устойчива енергийна култура. На първо място тя е покривна култура, която се отглежда между основните сеитбообороти. Тя предпазва почвата от ерозия и загуба на въглерод, нейната огромна надземна и подземна биомаса премахва въглерода от въздуха и го съхранява в почвата, и подобрява условията за развитие на следващите култури. Прибира се преди засяването на основната култура.

nuseed4

Маслото от културата може да се използва като заместител на изкопаемите горива. Прибраното зърно се смила в нехранително масло за използване като нисковъглеродно усъвършенствано авиогориво, което помага да се заменят изкопаемите горива и да се постигнат целите за намаляване на въглеродните емисии.

При преработката на карината може да се произвежда не-ГМО високопротеиново брашно за фуражи.

„На този етап в Европа културата карината е на фаза изпитване, правят се тестове за най-подходящия период на сеитба, както и опити в различни държави, при различни условия. В България също се правят опити с тази култура“, каза Ани Димитрова.

Третият акцент в Деня на иновациите беше соргото. Nuseed предлага няколко хибрида сорго – за зърно и силаж. Заради засушаването, соргото става все по-атрактивна култура. Освен това то има значително по-ниски производствени разходи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.