1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕК с нови правила за повторната употреба на вода

ЕК с нови правила за повторната употреба на вода

Правилата включват минимални изисквания за качеството на повторно използваната вода, както и мерки за управление на риска и контрол

За да гарантира безопасното използване на комунални отпадни води за напояване в селското стопанство, Европейската комисия изготви нова директива, която влиза в сила през юни 2023 година. Целта е да се осигури достатъчно вода за фермерите и в същото време да се намали натиска върху съществуващите водни обекти.
 
Новата директива беше представена от комисаря по въпросите на околната среда Виргиниюс Синкявичюс. По думите му в бъдеще Европа все по-често ще бъде изложена на високи температури и периоди на засушаване, което превръща водата във все по-ценен ресурс. Затова е наложително прахосването на водни ресурси да бъде прекратено, а повторната употреба на водата за селскостопански цели да се превърне в ежедневие. Само така ще се гарантира сигурността и устойчивостта на аграрното производство, смята комисарят.
 
Правилата включват минимални изисквания за качеството на повторно използваната вода, както и мерки за управление на риска и контрол. В тях е записано, че идентифицирането на опасностите трябва да обхваща всички патогени и замърсители в рециклирана вода, която може да представлява риск за здравето на хората, животните и околната среда. Микробни патогени в рециклирана вода - напр. E. coli и други бактерии, вируси, паразити - използвани за напояване, може да са отговорни за огнища на болести, пренасяни от водата.
 
Следователно системата за управление на риска трябва да гарантира, че използването на рециклирана вода не води до вредна концентрация на замърсители в подпочвените води, и че са взети подходящи превантивни мерки чрез подходящо третиране за намаляване на замърсителите в рамките на установените граници. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.