1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Екокомисията в ЕП гласува против нови лицензи

Екокомисията в ЕП гласува против нови лицензи

Според депутатите при отглеждането на тези устойчиви на глифозат растения ще се стигне до по-масово прилагане на препарати за растителна защита

Европейският парламент отстоява позицията си против лицензирането на нови генно-модифицирани продукти. На редовното си заседание Комисията по околна среда гласува срещу издаването на разрешително за внос на няколко вида ГМО-царевица и соя. Вотът на депутатите обаче няма влияние върху процеса на издаване на лиценза.

"Ние сме против непрестанните опити за допускане на продажбата на нови генно-модифицирани растения в Европейския съюз", се казва в декларация, одобрена от депутатите в Комисията по околна среда. Според народните представители отказът от ГМО отговаря на желанието на фермерите и потребителите в Съюза, които не искат да отглеждат такива култури, или да ги консумират.

В конкретния случай става дума за кръстоски между няколко вида царевица, резистентни на хербициди, както и за един нов вид соя и един нов сорт генно-модифициран памук. Според депутатите при отглеждането на тези устойчиви на глифозат растения ще се стигне до по-масово прилагане на препарати за растителна защита. В декларацията си те поставят под въпрос и целия процес на издаването на разрешителни, изтъквайки, че той не бил достатъчно демократичен, тъй като за лицензирането е достатъчно обикновено мнозинство. Затова Комисията по околна среда настоява всички текущи процедури да бъдат замразени до реформирането на съответния регламент. Позицията на Комисията ще бъде внесена за гласуване в пленарната зала още този месец, но няма задължителен характер.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.