1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Експертни съвети – как да изберем подходящия хибрид краставици

Експертни съвети – как да изберем подходящия хибрид краставици

Основна цел на производителите на краставици е постигането на висок добивен потенциал. Два от определящите фактори за това са изборът на подходящ хибрид и правилната изработка на растенията.

Правилният избор на хибрид краставици основно се определя от периода на отглеждане и фитосанитарното състояние на съоръжението. При отглеждането на краставици през пролетта и лятото, е важно да се изберат хибриди, които са подходящи за производство през дълъг ден, тъй като много по-пълноценно усвояват  светлината. Така ползите от фотосинтезата са по-пълни.  Ако в сезон с къс ден се използват хибриди, пригодени за отглеждане през пролетта и лятото, времето за фотосинтеза би било недостатъчно. Това е предпоставка за непълноценно хранене на растенията, вследствие на което възникват аборти и криви плодове, а листата стават малки и светли.

Фитосанитарното състояние на съоръжението, където се отглеждат краставиците, също е много важно при избора на подходящ хибрид. При производство през пролетта и лятото, когато векторите за пренасяне на вируси са многобройни и силно активни, е важно хибридите да са устойчиви на вирусни заболявания, каквито са различните видове мозайка и жълтеници. Затова е необходимо да се направи анализ на състоянието на съоръжението и да се изберат хибриди, които да издържат на потенциалните вирусни атаки.

Изборът на подходящ хибрид краставици с правилния набор от устойчивости може да се направи след като бъде проведен анализ на фитосанитарното състояние и се съобрази периодът на отглеждане. Не е необходимо във всеки период да се ползва хибрид с пълен набор от устойчивости.  

Краставиците са земеделска култура с висок интензитет на растеж и не позволяват наваксване на закъсняла изработка. Затова, за да се извлече оптимален добивен потенциал при производство с професионални хибриди краставици, е важно растенията да бъдат изработени правилно и своевременно.

Резитбата на краставиците е изключително важно условие за получаването на желаната по количество и качество реколта. В зависимост от периода на отглеждане, се прилагат различни типове технологии на резитба. Те  се делят основно на резитба за къс ден (производство от късна есен до ранна пролет) и резитба за дълъг ден (производство от късно пролет до ранна есен).

Краставицата има дълго стъбло със сравнително едри листа. В пазвите на листата се образуват растежни пъпки, които веднага се развиват в странични стъблени разклонения, обичайно наричани колтуци. Те представляват разклонения от първи порядък. От всеки колтук се развиват нови колтуци – разклонения от втори порядък и т. н. През това време, в пазвите на листата се появяват една или повече цветни пъпки, които дават плод.

Важно е да се знае, че дори да бъдат запазени всичките стъбла и стъблени разклонения, това не е предпоставка да бъдат набрани повече плодове. На практика, при това положение хранителните сокове се насочват към растежните върхове, към вече образувалите се плодове и накрая добивът остава нисък. Затова е препоръчително да бъдат премахнати части от стъблата и, макар това да се прави само ръчно, технологията се нарича резитба.

Отглеждането на краставиците на вертикални телени конструкции улеснява много резитбата. Растенията се увиват около вертикалния канап, с който са привързани в основата си и към най-горния тел. Препоръчителната формировка за резитби на краставици в дълъг ден включва осем стъпки:

  1. По централното стъбло до 5-ти същински лист включително (не се броят котиледонните листенца), се чистят всички колтуци и завръзи.
  2. Първи плод се оставя на 6-ти лист.
  3. На 7-ми лист се чисти колтука и завръза за постепенно натоварване.
  4. От 8-ми лист нагоре се натоварва централното стъбло с плодове, но се премахват всички колтуци по централното стъбло. Оставят се само последните два колтука под носещата тел.
  5. Щом главното стъбло подмине носещата тел, то се прекъсва и растението се привързва под първото листо, над носещата тел.
  6. При растежа си, останалите преди това 2 колтука се повеждат разнопосочно по носещата тел и се съкращават на 4 листа. От пазвата на всяко листо се пуска колтук от втори  порядък, който виси свободно надолу.
  7. Колтуците от втори порядък се съкращават на по 4 листа.
  8. От пазвите на листата на тези колтуци се оставя по 1 плод и 1 колтук от трети порядък. Тези колтуци от трети порядък се съкращават на по 2 листа и 1 плод.
    cucumbers

Листата, които излизат от преметнатото по носещата тел стъбло, с времето стават много големи и, подобно на чадъри, хвърлят сянка върху растящите надолу колтуци. Това може да редуцира плододаването. Специалистите препоръчват при започване на плододаването от колтуци, да се отстраняват тези листа, като първоначално се махат през един, а впоследствие и останалите.

Навиването или прикрепянето с клипси на растенията също трябва да се направи навреме. Ако се закъснее, се получава присвиване на растежния връх, мястото на огъване се втвърдява и, при опитите да бъде изправен растежният връх, има опасност от пречупване при сгъвката. Ако това се случи, трябва да се остави първият колтук под мястото на пречупване, за да продължи развитието на растението.

За да бъде в помощ на земеделците, Синджента разполага с широко портфолио от професионални хибриди краставици, изцяло пригодени към периодите на производство. За отглеждане през пролетта и лятото, подходящ избор са Бомбър, Стратегос и Трибуно. Бомбър е еталонът при краставиците за пролет и лято, благодарение на отличната комбинация от широк набор толерантности и качество на продукцията. Този хибрид се отличава с мощна коренова система и едри листа, които поддържат растението здраво. Това позволява дълъг период на реколтиране и бързо преминаване към плододаване.

Допълнителни препоръки за професионално производство на зеленчукови култури могат да се намерят на специализирания портал на Синджента „От семената до успешната реколта“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.