1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕС очаква рекордна реколта в размер на 3 млн. тона

ЕС очаква рекордна реколта в размер на 3 млн. тона

Италия и през 2022 година ще бъде най-големият производител на маслодайната култура

И през настоящата година предлагането на соя, отгледана в Европейския съюз, ще нарасне, прогнозират от Комисията в Брюксел. Реколтата се очаква да достигне рекордните 3 милиона тона, което е с близо 15% повече, отколкото през 2021.
Италия и през 2022 година ще бъде най-големият производител на маслодайната култура, като фермерите на Ботуша ще приберат малко над един милион тона, или 29 на сто повече, отколкото през предишната кампания. Така страната увеличава своя дял от общото производство на почти 38%. Ръст ще има и в други държави, като след Италия по този показател се нареждат Германия с плюс 27% и 136 000 тона и Австрия с увеличение от 22 на сто и реколта в размер на 286 000 тона. На второ място по реколта и тази година е Франция с 457 000 тона, или 4% повече, отколкото през 2021. В същото време Румъния, която ще прибере третата най-голяма реколта – 331 000 тона, ще отчете минус 4 на сто, смятат от Европейската комисия.
 
Основният фактор, допринесъл за по-големите количества, е разширяването на засетите със соя площи. От Брюксел ги изчисляват на рекордните 1 милион хектара, т.е. 9% повече в сравнение с миналата година. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.