1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕС с 4,6% по-голяма зърнена реколта

ЕС с 4,6% по-голяма зърнена реколта

При маслодайните култури прогнозата е за увеличение с 3,6%

Въпреки че тази година площите със зърнени култури са по-малки, държавите от Европейския съюз ще приберат с 4,6% по-голяма реколта, смятат от Копа и Коджека. Като цяло количеството обаче ще остане под средното за предишните пет години.
 
Подобна е и най-новата прогноза на Европейската комисия, която очаква средни добиви в размер на 5,6 тона от хектар, т.е. с 3 на сто повече, отколкото през предходния пет-годишен период.
 
Според Копа и Коджека добрият резултат през настоящата година ще се дължи най-вече на по-високите добиви от царевица, които ще достигнат малко над 7,6 тона от хектар. В резултат от тази култура се очакват 21 процента повече спрямо миналата година, т.е. общо 62,7 милиона тона. 
Производството на мека пшеница ще бъде в размер на 128,5 милиона тона, което е ръст с 2,8 на сто в сравнение с 2022. При ечемика ще има спад с 2,3% до 49,4 милиона тона, а при твърдата пшеница се предвижда минус от 7 на сто до 4,2 милиона тона. Повишение с 1% до близо 8 милиона тона се очаква за ръжта.
 
При маслодайните култури прогнозата е за увеличение с 3,6 на сто при рапицата, с 18 процента при слънчогледа и с около една десета при соята. Реколтата от рапица ще достигне 19,8 милиона тона, слънчогледът ще донесе 11, а соята – 3,4 милиона тона. Площите с рапица са намалени с 2,5 на сто, докато тези със слънчоглед са увеличени с 21%. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.