1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ЕС с най-слабата реколта от рапица за последните 13 години

ЕС с най-слабата реколта от рапица за последните 13 години

Най-слабата рапична реколта от 13 години насам ще приберат фермерите в Европейския съюз тази година. По последни данни количеството ще остане далеч под 18 милиона тона.

Причините за този спад са две – значително по-малкото засети с рапица площи вследствие на сушата миналата есен, както и загубите през настоящата година, причинени от високи температури и вредители. Затова европейските стопани и преработвателни компании ще трябва да внасят много повече рапица от трети страни.

В момента цената на рапицата на борсата в Париж е около 380 евро за тон, най-високото ниво от 9 месеца насам. Дали това ще остане, не е ясно, тъй като котировките не се определят единствено от предлагането в Европейския съюз, но в много по-голяма степен от развитието на международните пазари, както и от цените на биогоривата и соята.

В края на миналата и в началото на новата седмица соята поскъпна, най-вече заради надеждите за скорошен край на търговската война между Съединените щати и Китай. Друга причина за поскъпването на рапицата е съобщението на Европейската комисия за въвеждане на по-високи вносни мита за биодизел от Индонезия.

Климатичната обстановка на Стария континент също играе роля при ценообразуването. В края на юли на много места рапичните посеви бяха изложени на екстремно високи температури, което може да навреди на развитието им. В резултат на това прогнозите за тазгодишната реколта са за максимум 18 милиона тона. Слабият резултат налага увеличение на вноса, който може да достигне рекордните 6 милиона тона.

 

Етикети рапица, реколта, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.