1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Европейският съюз намалява вноса от трети страни

Европейският съюз намалява вноса от трети страни

Вместо от Бразилия, сега по-големи количества идват от САЩ

Соята остава най-внасяната маслодайна култура в Европейския съюз, изпреварвайки рапицата. През първите близо 5 месеца на текущата стопанска година импортът в 27-те страни членки възлиза на 5 милиона тона.
 
През същия период на сезон 2021/22 количеството внесена соя беше с 900 000 тона по-голямо, а през настоящия сезон настъпиха размествания, както при импорта на необработена соя, така и при готови продукти.
Бразилия и Съединените щати остават най-големите доставчици за Европейския съюз. До средата на ноември от южноамериканската държава са внесени близо милион и 700 хиляди тона, което е наполовина на количеството, доставено през предходния период. В резултат делът на бразилските доставки за Съюза се е свил с 23 на 36 %. Вместо от Бразилия, сега по-големи количества идват от Съединените щати. Между 1 юли и 11 декември 2022 вносът от САЩ е в размер на 2 милиона тона, което е увеличение с 31 %.
Соевият шрот също е от голямо значение за Европейския съюз. Обемът на вноса не търпи големи промени спрямо миналата стопанска година – количеството сега е 7 милиона тона - с 19 000 тона по-малко. При доставчиците Бразилия е начело с 3 милиона и 800 000 тона, на второ място е Аржентина с 2 милиона и 600 000 тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.