1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. ФАО: Скъпите торове ще намалят добивите

ФАО: Скъпите торове ще намалят добивите

Цената на торовете се покачва заради големия скок при цените на природния газ

На фона на все по-високите цени на изкуствените торове, Организацията по прехрана и земеделие към ООН предупреждава, че недостигът на препаратите може да доведе до сериозен спад на реколтите. Експертите от ФАО очакват и ново поскъпване на храните.
 
Според ФАО тази година в световен мащаб ще бъдат приложени значително по-малки количества торове. Ако и времето се окаже неподходящо, това ще има силно отрицателно влияние върху производството на храни, предупреждават специалистите.
Цената на торовете се покачва заради големия скок при цените на природния газ. През ноември карбамидът е струвал три пъти повече, отколкото в края на 2020 година, а амонякът, за чието производство са необходими огромни количества газ, е толкова скъп, че редица големи компании за изкуствени торове временно преустановиха дейността си, тъй като производството не се рентира.
 
В същото време Русия и Китай, двата най-големи износителя на азотни торове, само за месец свиха експорта с около 40 процента. По-малки количества изнася и Мароко, лидерът при фосфатните торове.
В резултат в богатите държави ще поскъпнат храните, прогнозират от ФАО. Далеч по-сериозни последствия ще има за страните в третия свят, където фермерите няма да могат да си позволят да купуват торове и затова ще приберат по-слаби реколти. От липсата на торове ще пострада и качеството на продукцията. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.