1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Фермерите в Испания са против плана на правителството

Фермерите в Испания са против плана на правителството

Според тях планът е прекалено амбициозен

С остра критика срещу правителствения план "Испания 2050-та" реагираха фермерите в страната. Разработеният от учени проект наскоро беше представен от министър-председателя Педро Санчес и има за цел през следващите 29 години да направи Испания "по-зелена, по-дигитална, по-ефективна и по-справедлива".
 
Една от най-големите фермерски организации в страната нарече плана в частта му, засягаща селското стопанство, "Мечта, пълна с добри намерения", които нямало как да бъдат осъществени. Особено несъгласие среща намерението на правителството да повиши дела на биоземеделието до 60 на сто, при положение, че в момента то е едва 10%. Стопаните са несъгласни и с факта, че в плана ролята на конвенционално работещите фермери е поставена под въпрос, въпреки че те съвестно си вършат работата и изхранват населението по един все по-устойчив и ефективен начин.
 
Според фермерската организация няма и яснота как ще се осъществи целта за 15% намаляване на потреблението на вода. През изминалите десетилетия селското стопанство е успяло да се справи с все по-малките водни ресурси, но вече няма как икономиите да станат по-големи. Именно напояването е един от най-важните фактори за конкурентоспособността на испанското земеделие, изтъкват фермерите. 
Според тях планът е прекалено амбициозен и показва непознаване на реалността в сектора. "Испания 2050-та" е на светлинни години от начина на работа и живот в селските региони на страната, смятат стопаните. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.